Őszi vigadalom Nemesapátiban

Nemesapátiban szeptember végétől novemberig tartó időszak legfontosabb gazdasági, s egyben társadalmi eseménye a szüret. A szőlőkben végzett munka a falvakban még napjainkban is társas cselekmény.  A szüreti felvonulás és a zenés táncos mulatság a fénypontja a rendezvénynek. A szerepköröket (bíró, bíróné, csőszlányok, csőszlegények, kisbíró, táncmesterek) beöltözött szereplők alakítják. A menet fontos szereplője a kisbiró. A szüreti menet jellegzetes figurái a tolvaj és a csősz, akik veszekedésükkel szórakoztatják a közönséget, de rajtuk kívül olyan beöltözött szereplők is jelen lesznek, mint alakoskodók (jelmezbe bújt, szerepet játszó figura). Ezt a közös ünneplést az EFOP1.3.9-es pályázat keretében Nemesapátiban a családi keretekből település szintűre emeltük 2019.10.20-án, az önkormányzattal, civil szervezetekkel közösen. Óvodások, iskolások, fiatalok, szülők és nagyszülők egyaránt bekapcsolódtak a szüreti programba. Több család, baráti társaság benevezett a "bográcsos" főzőversenyben. A zenés ,vidám  szüreti mulatság nagyon sok embert vonzott és az idő is kedvezett a felvonulóknak.